KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. október 30., szerda

Álomkép

A fenti vízió egyszer talán beteljesülhet az emberekkel közösen az emberekért!

2013. október 28., hétfő

Hivatalos értesítés érkezett a Kaposvári Járásbíróságtól

A mai napon hivatalos értesítést kaptam arról, hogy a Kaposvári Járásbíróság is ejtette az ellenem korábban Szita Károly (Kaposvár polgármesterre) által elindított magánvádas büntetőeljárást.
Az ügy előzménye az volt, hogy Kaposvár polgármestere elfogadta bocsánatkérésemet az egyik általam is helytelennek ítélt és törölt közösségi hozzászólásom ügyében. -Ez a hozzászólásom rövid ideig volt elérhető Kaposvár polgármesterének facebook oldalán az "500 millió forintos út- és járdafelújításba kezdünk Kaposváron" bejegyzés egyik hozzászólásaként.

Akik szeretnének kicsit a jogban elmélkedni azoknak ajánlom az alábbi kattintással nagyítható képeket:

Kapcsolódó bejegyzés:
Hivatalos értesítés érkezett a kaposvári Városházáról

2013. október 27., vasárnap

KAPOSVÁR: Tömegközlekedés fejlesztése 4.rész

Ahogy az előző részben írtam itt a folytatásban a buszok típusával és a korszerű helyi tömegközlekedés alapelveivel foglalkozom bemutatva azt, hogy milyen lenne a jó kaposvári tömegközlekedés.

 Lássuk akkor szépen sorban:
1.) Buszok száma, összetétele:
- Száma: 40db (IKARUS, NABI, Scania, Mercedes-Benz, Hungarobusz)
- Összetétel: Régi/Új, Csuklós..
 IKARUS 260 Szóló 
IKARUS 280 Csuklós
( forrás:
www.flickriver.com)
IKARUS E-94 Szóló
IKARUS 415 Szóló
MERCEDES Connecto Csuklós
Scania  Csuklós
(
Forrás: Scania CV AB (publ), SE-151 87 Södertälje, Svédország
)
Hungarobusz H63 Szóló (forrás: Könözsi Gábor iho.hu)
NABI 700 SE Szóló
NABI Sirius Szóló
Jövőbeli járműpark fejlesztések:
-Hazai iparból!
-Hazai gyártás? (Akár Kaposvár NABI, ha megmaradhat az üzem!)
-Környezetbarát
-Gázüzemű vagy hibrid buszok (akár NABI, ha megmaradhat az üzem: környezetbarát gázüzemű (CNG, LNG) motorokkal, valamint hibrid meghajtással egyaránt készülnek autóbuszok.)
-Más lehetőség: ARC-IKARUS
Sűrített földgázzal üzemelő (CNG)
Iveco gyártmányú autóbusz tesztüzemben
 Autóbusszal szemben támasztott követelmények:
-Gyors utas csere
-Jó gyorsulási képesség (forgalom ütemét felvegye, tartsa a menetrendet)
-Padlószint magassága minimális legyen
-Minimális ergonómia
-Az utazásban résztvevők elfáradás nélkül érjenek célállomásukra (komfort, tisztaság)
-Gépjárművezető szempontjából (Gépjárművezető munkahelye = szellemi és fizikai megterhelés minimális legyen - Biztonság az utazóknak és a közlekedésben részt vevőknek,)

2.) Menetrend
-Menetidő minimalizálás
-Rövid távolságok esetén is kedvező legyen az autóbuszos közlekedés
-Tanulók és dolgozók időrendjéhez igazodjanak a járatok
-A legnagyobb utazóközönség a tanulók és a dolgozók akik rendszeresen igénybe veszik a buszjáratokat
-Kedvező kihasználtság de minél több járat

3.) Utastájékoztatás
-Meglévő utastájékoztatási eszközök karbantartása, fejlesztése
-A modern technika alkalmazása, közlekedés informatika fejlesztése!
-Internetes utastájékoztatás
-Okos-telefonok, tábla gépek, okos óra stb... alkalmazások fejlesztése
-Buszmegállókba pályaudvarokon modern interaktív utastájékoztatás
-Gépjármű vezetők és kiszolgáló személyzet kommunikációja

4.) Kiszolgáló létesítmények
-Buszmegállók (időjárási elemek ellen védelmet nyújt az utazóknak)
-Strapabíró
-Megjelenésük a város kinézetét befolyásolják

A következő részben a tarifapolitikával foglalkozom.

2013. október 24., csütörtök

Nyitott könyv

Tisztelt Barátaim, Ismerőseim!
Kedves Kaposvári és Somogyi Polgárok!

Ajánlom a szíves figyelmükbe a mostantól induló jelen bejegyzést.

A bejegyzés célja, hogy még jobban megismerjem a Kaposvári és a Somogyi emberek problémáit, észrevételeit és javaslatait.

A bejegyzés célja, hogy a közel húszéves bizalmatlanság és hallgatás után létrejöjjön az őszinte hang és társadalmi szolidaritás, amire már nagyon sokan vágynak a városunkban és a megyénkben.
Lokálpatriótaként magam a barátaimmal ingyen társadalmi munkában tartunk rendben az egyik városrészben egy vasúti megállóhelyet, már nagyon régóta az ott lakó emberekért és a városba beutazókért. Ezen társadalmi munkán kívül többet szeretnék tenni a Kaposvár-tüskevári, Kaposvár-kecelhegyi és a Kaposvár-cserben lakó állampolgárok mindennapjainak jobbá és szebbé tétele érdekében.

Nem titkolom, baloldali szociáldemokrata érzelmű ember vagyok, de úgy gondolom, hogy az emberek életkörülményeinek a jobbítása érdekében elsősorban lokálpatriótákra van szükség és lehetőség szerint nem párt politikusokra, különösen az önkormányzati képviselők esetében.

Észrevételeit, bejegyzéseit itt megteheti hozzászólások formájában! 
Köszönöm!

Tisztelettel és köszönettel várom az észrevételeket:
Kemenczei Róbert

2013. október 23., szerda

Nagy Imre Mártír Miniszter elnökre emlékeztünk

Kedves Barátaim, Ismerőseim!
Kedves Kaposvári és Somogyi emberek!

Ajánlom mindenkinek magánemberként a tegnapi napról készült bejegyzésemet, amely az MSZP által rendezett Nagy Imre megemlékezést mutatja be, melyet magam is segítettem, mert egyetértek azzal, hogy változásra van szükség. Továbbá fontosnak érzetem magam is azt, hogy megemlékezzünk Nagy Imréről Kaposvár szülöttéről a Mártír Miniszterelnökről. 

A megemlékezés napján azt sem felejthetjük el, hogy 1989. október 23-án Budapesten, a Kossuth téren kikiáltotta a Magyar Köztársaságot az átmenetileg a köztársasági elnöki teendőket is ellátó Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, így e napon a Magyar Köztársaság újbóli megszületését is ünnepeljük.
 
A tegnapi napon 2013. október 22-én az 1956 október 23-án kitört forradalom előestéjén városunkban Kaposváron megemlékezést tartottak több helyen is. Ezen megemlékezések közül az egyik jelentős helyszín Nagy Imre Mártír Miniszterelnök szülőháza volt a Fő u. 77. szám alatt található épületnél, ahol sokan összegyűltek. Itt kezdődött meg az a múltidézés és megemlékezés, amely során a jelenlévők egyszerre idézték fel a forradalmárok emlékét, és tettek hitet a mártír miniszterelnök öröksége mellett.
A Fő u 77. szám alatti ház falán elhelyezett Nagy Imre emléktáblájának megkoszorúzása után az ünneplők a mártír miniszterelnök szobrához vonultak a Csokonai u.-i parkhoz. A fáklyás felvonulás során semmiféle atrocitás nem történt, igaz egyenruhás és civil rendőrök sokasága biztosította a menetet. 

A megszokottaktól eltérően az ünnepség nem a Nagy Imre szobornál, hanem az Agóra előtti téren zajlott. Azon a téren, ami a jövőben Nagy Imre nevét viseli.
Az
Agóránál mintegy félezer ember hallgatta a szónokokat, elsőként Pintér Attilát, az MSZP kaposvári elnökét, aki azt mondta, hogy Nagy Imre a 20. századi történelmünk legnagyobb alakja, hiszen személye, példamutatása a legkevésbé sem vitatható, s politikai hovatartozástól függetlenül mindenki elismeri emberi és politikai nagyságát.


Ezt követően mutatkozott be Huszka Imre újságíró, az Együtt PM Szövetség országgyűlési képviselő jelöltje, aki eredményes megválasztása esetén képviselheti majd a baloldali összefogást és a Kaposvári, Somogyi embereket.
Huszka Imre arról beszélt hogy került Kaposvárra és arról hogyan élte meg 1956-ot:

Ahogyan Pintér Attila barátom is említette, valóban 1956-nak „köszönhetem”, hogy kaposvári lettem, persze ez korántsem ok arra, hogy magántermészetű dolgokkal untassam Önöket, de úgy gondolom, hogy van ennek a történetnek egy mozzanata, amely szolgálhat ideillő tanulsággal.
Miután édesapám letöltötte börtönbüntetését, melyet a forradalomban való részvételéért szabtak ki rá, szüleimnek nem volt maradásuk tovább Kiskunfélegyházán, ide költöztek Kaposvárra, hogy új életet kezdjenek. Az apám „bűne” mindössze annyi volt, hogy közreműködött a vörös csillag leverésében, és, miután a forradalom napjaiban a rendőröknek és az ávósoknak nyomuk veszett, puskával a vállán segített fenntartani a közbiztonságot. Ezért lehetett kapni akkoriban majd’ négy évet.
Kérem, ne gondolják, hogy édesapám érdemei nyomán kívánok együttérzést vagy szimpátiát kelteni magam iránt! Az ok, amiért ezt a történetet – most először – nyilvánosan elmondom, egy talán apróságnak tűnő mozzanat, amely nekem ilyenkor, október 23-a táján mindig eszembe jut. A letartóztatás természetesen házkutatással járt együtt, melyet „törvényesen”, hatósági tanúval celebráltak. A lakás után következett a padlás, ahol az egyik nyomozó minden előzmény nélkül, célirányosan a legtávolabbi sarokba ment, és onnan előhozott egy zsírpapírba csomagolt pisztolyt egy gúnyos mondat kíséretében: „Na, azt hiszem, mégiscsak meglesz a statárium!”
És ekkor történt az, ami miatt ezt a történetet úgy éreztem, hogy megoszthatom önökkel: a hatósági tanú, egy szomszéd, közölte az ávósokkal, hogy ő bizony nem írja alá a házkutatási jegyzőkönyvet, mert biztos abban, hogy az a fegyver nem volt ott. És hiába volt kérlelés, fenyegetés, megmakacsolta magát. Pedig nem voltak különösebben jóban a szüleimmel, és – amennyire tudtuk – párttag is volt, mégis úgy gondolta, hogy „mindent ti sem tehettek meg”. És szembeszállt. És úgy gondolom, hogy ugyanez a civil bátorság dolgozott Nagy Imrében is, aki október 28-ára eljutott odáig, hogy ki merte mondani: ez egy forradalom, és azoknak van igaza, akik fegyvert fogtak az önkény ellen. A többit tudjuk: haláláig kitartott amellett, hogy döntése helyes volt.
Másoknak, például Pozsgay Imrének, egy kicsit több idő kellett ehhez a felismeréshez, ő éppen annak a városnak, Kecskemétnek a pártmunkása volt azokban az időkben, és akkor még „hasított körmű kis senkiknek” – értsd: disznóknak – nevezte a forradalmárokat a megyei lapban, Nagy Imrére pedig olyan kifejezéseket használt, amit itt, ezen ünnepi alkalommal nem szeretnék elismételni Önöknek. Pozsgay harminc-egynéhány év után jutott el – szóban legalábbis – a népfelkeléshez, persze előbb körültekintően egyeztetett Grósz Károllyal és a Politikai Bizottsággal. Pozsgay Imre most, immár sokadik szerepében, sokadszorra is megdicsőülve ott ül Orbán Viktor jobbján. Alkotmányoz, tanácsokat ad. És szentül meg van győződve arról, hogy makulátlan politikai pálya áll mögötte.
Én viszont ezekben a napokban csak azokra a valóban nagyszerű emberekre tudok gondolni, akik már mindannyian a földben nyugszanak, de a kellő pillanatban, a maguk helyén, legyen az történelmi magasság, vagy egyszerű, akár hétköznapi szerep, tiszta és ép erkölcsi érzékkel helyes döntést tudtak hozni, bármi is lett, lehetett ennek a következménye. És úgy gondolom, hogy erre, erre a tiszta erkölcsi döntésen nyugvó civil bátorságra minden korban szükség van. Most, napjainkban különösen.
Köszönöm, hogy meghallgattak, szép és méltóságteljes ünnepet kívánok mindannyiunknak.


Huszka Imre beszéde után Mesterházy Attila az MSZP országos elnöke lépett a mikrofonokhoz.
Mesterházy Atilla elmondta: hogy -Mint minden történelmi pillanat, 1956 is megteremtette a maga hőseit. Hétköznapi emberek váltak egyik napról a másikra a nemzet történelmének alakítóivá. Idősek és fiatalok vették fel a harcot az elnyomás ellen. Ki fegyverrel, ki tollal, ki a gondolat erejével, de egyforma eltökéltséggel, hősiességgel és önfeláldozással.
Nagy Imre azért lett a forradalom miniszterelnöke, mert a nép tudta, hogy szabadságot, biztonságot és jólétet akart minden magyarnak. Egy volt azok közül, "akik a szocializmust emberségesen akarják, kevesebb áldozattal, több kenyérrel és szabadsággal, félelem és terror nélkül".
Nagy Imre azért vált történelmi hőssé, mert ezekért a célokért kész volt mindhalálig kitartani és áldozatvállalásával életben tartotta ’56 eszmeiségét az elnyomás hosszú évtizedeiben.
’56 minket, hazafias magyar baloldaliakat a nemzet olthatatlan szabadságvágyára emlékeztet. Ez a szabadságvágy tört felszínre az elnyomás alól ’56 októberében: ez vitte akkor az utcára a tömegeket, majd a barikádokra a hősöket.
Mindenki, aki az elnyomás ellen akkor felemelte a szavát vagy később a fegyverét, nem akart mást, mint jobb, biztonságosabb és szabadabb életet.
Ugyanez a vágy él, érvényes és aktuális ma is.
Mert ne tévedjünk, hölgyeim és uraim! 1956 októberében ugyanazt harsogta minden torok, ugyanazt akarta a nép: szabadságot és demokráciát!
1956-ban zajlott, de 1989-ben győzött a forradalom. A rendszerváltásban teljesedett be ’56 akarata: demokratikus köztársaság lett a hazánk.
Nagy Imrének, társainak és valamennyi forradalmárnak ezért nem egyszerűen azt a néhány szabad és felemelő októberi napot köszönhetjük, hanem minden egyes napot, amit 1989-óta szabadon tölthetünk.
Ma, 24 évvel a köztársaság kikiáltása után azonban a demokrácia és a köztársaság eszméi meggyengültek. Ma már nem érvényesülnek úgy, ahogy azt 1956-ban megkövetelte, és 1989-ben megvalósította a nemzet.
A mai hatalom szemében csak az állam formáját jelenti a köztársaság. A tartalmát kiüresítették, és nem hagytak meg mást, csak a látszatát. Nemcsak hazánk hivatalos elnevezéséből tűnt el a köztársaság: megfosztották ettől a mindennapjainkat is.
A közérdeket felváltotta egy szűk társaság önérdeke.
A mai hatalom nem tekinti magára nézve kötelezőnek a köztársaság alapegyezményét: azt, hogy ha képviseleti úton is, de a nép uralkodik. Ma ezzel szemben egy szűk kör uralkodik a nép felett. Az állam összes intézményétől és tagjától pedig azt követelik, hogy alattvalóként, szótlanul tűrje az uralkodást.
De van egy másik oka is van annak, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a szabadság vágya milliók számára beteljesületlen maradt a mai napig.
Ma is milliók és milliók szenvednek a szabadság, a biztonság hiányától, mint 57 évvel ezelőtt azért, mert millióknak nem jut munka és kenyér. Ma 4 millió ember él a létminimum alatt, félmillió gyermek éhezik, millióknak nincs munkájuk, nincs biztos megélhetésük.
Márpedig a szabadságot csak az tudja megélni, aki meg is tud élni.
Ezért ma minden korábbinál nagyobb szükség van a valódi, felelős és igazságos baloldali politikára.
Munkát, kenyeret, szabadságot és jólétet teremteni kivétel nélkül mindenkinek. Ez a baloldal történelmi küldetése a mai napig.
Mi, magyar baloldaliak igazságos Magyarországot akarunk. Olyat, amelyben a biztonság, a szabadság és a jólét mindenkinek egyformán osztályrésze lehet. Gazdagok és szegények, idősek és fiatalok, nők és férfiak, munkaadók és munkavállalók, városiak és vidékiek – mind összetartozunk. Ezért mi mindenki Magyarországát akarjuk megteremteni. Azt az országot, ahol nemcsak a kevés kiváltságos boldogul, hanem minden egyes ember.
Az mára világos mindenkinek, hogy a jelenlegi kormány egyikből sem ad a többségnek eleget, viszont elvesz, amit és amennyit csak lehet. A gyerektől az esélyt, a nőtől a lehetőséget, a munkavállalóktól a megélhetést, a vállalkozótól a piacot, az időstől a biztonságot. A kormány szerint a lemaradók csak az élen járók haladását hátráltatják. Ezért szerintük hátra lehet hagyni az út szélén több millió magyart.
Pontosan ez az, amibe mi baloldaliak soha nem törődünk bele. Ez az, ami ellen mi, szociáldemokraták mindig is küzdöttünk és mindig is küzdeni fogunk. Nem törődünk bele abba, hogy ilyen nagy jövedelmi különbség legyen emberek között. Ezért a baloldal történelmi küldetése és felelőssége minden eszközzel azért küzdeni, hogy csökkentsük a társadalmi különbségeket.
Mi nem hagyunk hátra senkit! Nekünk mindenki számít. A nélkülöző gyermekek éppúgy, mint a kiszolgáltatott nők. A biztonságtól megfosztott munkavállalók ugyanannyira, mint a túlélésért küzdő kisvállalkozók. És mindenki között kiemelten a nyomorgó nyugdíjasok.
Ők azok, akiket minden lehetséges eszközzel védeni és támogatni fogunk. Ők azok az emberek, akik az MSZP számára a leginkább számítanak. És akik csak ránk számíthatnak.
Ma, amikor annyian a puszta megélhetésükért küzdenek, amikor szabadságunkat a kiszolgáltatottság, a bizonytalanság, a pénztelenség korlátozza, nem lehetünk elnézőek, nem lehetünk megalkuvók.
Ezért ma ugyanazt akarjuk, amiért ’56-ban küzdött Nagy Imre, Bibó István, az összes demokratikus baloldali és szabadságszerető magyar.
1956 egy új korszakot nyitott a második világháború utáni időszak történelemében. Egy kis közép-európai nép bebizonyította az egész világnak, hogy szembe lehet, és szembe kell szállni minden önkénnyel.
Ezért azzal őrizzük legőszintébben a forradalom és szabadságharc emlékét, ha szakadatlanul küzdünk egy igazságos, demokratikus, szabad Magyar Köztársaság megteremtéséért. Hogy szabadságban, biztonságban, napról napra egy kicsivel jobban élhet minden magyar.
És nincs reménytelen küzdelem, ha annak célja a szabadság, az igazságosság és a jobb élet megteremtése. Legyen bármilyen hatalmas, tűnjön bármilyen erősnek az elnyomó hatalom, le lehet győzni.
Nagy Imre Kaposvár szülötteként, hazájáért életét áldozó, nagy formátumú államférfiként beírta nevét a történelembe. Megingathatatlan hite, szilárd erkölcsi tartása és elszánt kitartása példát mutat mindenkinek.
Nagy Imre öröksége az egész nemzeté!
’56 pedig tanulságot hordoz mindenkinek. Arra emlékezteti a demokrácia híveit és arra figyelmezteti a demokrácia ellenségeit, hogy a nép akaratával szemben a hatalmat nem lehet hosszú távon fenntartani.
Az egykori forradalmárok azt üzenik a mának, hogy a szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni: azt nap mint nap meg is kell védeni.
A baloldal legnagyobb és legerősebb pártjának elnökeként, szabadságszerető magyarként ezért fogadalmat teszek.
Innen ígérem minden demokratának és üzenem az elnyomó hatalomnak: kitartóan, keményen fogunk küzdeni! 2014-ben újra kivívjuk a csorbítatlan szabadságot! Újra lesz szabad Magyar Köztársaság!


A beszédek elhangzása után a felszólalók közösen koszorúzták meg Nagy Imre szobrát.
(A képek és a szöveg egy részének
forrása: az Internet - fecebook,
mesterhazyattila.hu/

2013. október 15., kedd

Látássérült emberek nemzetközi világnapja

Kedves Barátaim és Ismerőseim!
Kedves Kaposvári Polgárok!
Kedves Tüskevári-Kecelhegyi és Cseri városrész lakók!

Ma október 15-én van a látássérült emberek nemzetközi világnapja, melynek célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

Ennek kapcsán ezen a héten Kaposváron "Láthatatlan valóság" címmel mutatják be világukat, mindennapjaikat a vakok és látássérültek.
A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban a speciálisan berendezett, elsötétített teremben a lekváros kenyér készítését, az öltözködést és a pénzfelismerést is kipróbálhatják az érdeklődők, így is megtapasztalva, milyen a látásukban sérült emberek élete.

A bemutatón adományokat is gyűjtenek a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete - Kaposvár részére, ezért aki teheti segítse ezen emberek életét, akik között sajnos gyermekek is találhatóak. Ma magam is adományoztam egy rendkívül szerény összeget, sajnos mindössze egy kávé árat, amely az összes mai vagyonom volt a becsületkasszába, de ezt teljes szívből tettem.

2013. október 14., hétfő

KAPOSVÁR: Tömegközlekedés fejlesztése 3.rész

Ezen írásban a dinamikus és vizuális, valamint a hangos utastájékoztató rendszerekkel foglalkozom.
40 buszmegállóban és 2 pályaudvari helyszínen nagyméretű elektronikus tájékoztató táblákat helyeztek ki. Ezekről minden szükséges információt megtudhatnak az utasok: például azt, hogy mik az indulási és érkezési időpontok, melyik járattal hová utazhatnak, melyek az átszállási lehetőségek, sőt GPS koordináták alapján a táblák azt is mutatják majd, hogy merre jár éppen a busz és hogy hány percet kell várni, hogy a megállóhelyre érkezzen.
Akkor nézzük meg és vizsgáljuk meg ezen táblákat.
Tegyük fel az első kérdésünket.

Vajon jó választás volt-e a jelenlegi kijelző rendszer? 
Erről a vélemények megoszlanak, de egy biztos vannak sokkal, de sokkal jobbak is már több városban. Városszerte több helyen új, napelemes tartóoszlopok jelentek meg számos megállóhelyen, amilyen a képen is látható .
GPS tábla, menetrendi és infó táblával.

A fenti képen látható dinamikus utastájékoztató 40 buszmegállóban található meg azonban ennél a rendszernél vannak sokkal jobbak is a piacon.
Például Győr városában sokkal igényesebb berendezéseket állítottak üzembe.
Győr városának infótáblai.

Győr városának infótáblai az itteni kaposvári táblákkal szemben vagyonvédelmi eszközökkel is felszereltek, mert még kamerák is találhatók a fenti képen látható totemoszlopokban. Ezek előnye, hogy visszaszorítható a rongálás és egyben bűnmegelőzési célokat is szolgál. A kaposvári megállókban is szükség volna telepített kamerarendszerre hasonló okok miatt. 
A Győri modell kijelzői nagy fényerejű Ledes megoldásúak, nagy feliratokkal, így bárki számára könnyen elolvashatóak az ide kiirt  tájékoztató adatok. nappal és sötétben egyaránt jól lehet tájékozódni.
A Kaposvári hasonló funkciójú táblákról ugyanez nem mondható el.
A kaposvári táblák sokkal kisebbek. A kijelzők kicsik és kvarckristályos megoldásúak. A megjelenő adatok nem túl jól láthatóak.
Kaposvár megállói  infótáblái.
Megjelenő adatok közelről.
Az új megállói infótáblák között már több olyan is akad, melyekkel műszaki problémák akadtak, mint például a hőség miatti felíratok el-mosodása, vagy az esti üzemnél a halvány háttérvilágítás.
Hőgutát kapott kijelző.
A fentiekben említettem már a vagyonvédelmi kamerarendszer hiányát, ezt sajnos nem véletlenül tettem, mert már akadnak megrongált kijelzők is a városban.
Megdobált panel.
A képekből és a megfogalmazott észrevételből talán jól kitűnik, hogy sokkal jobb és hatékonyabb megállóhelyi utastájékoztató információs táblák kihelyezésére is lehetett volna mód.

Mi a helyzet a fő állomáson elhelyezett rendszerrel?
Erre a kérésre azt tudom mondani, hogy az ott elhelyezett kettő darab nagyméretű információs táblák megfelelőek. Azok jól olvashatóak. Bár igaz már azokkal is előfordult korábban, hogy nem látszódtak rajtuk a  felíratok, de már úgy néz ki, hogy rendben üzemelnek.
Meghibásodott információs tábla...
Főpályaudvari információs tábla...
...és feliratai közelebbről.
Mi a helyzet a menetrendek elhelyezésével?
A menetrendek elhelyezése megfelelő, azonban sajnos van olyan megálló, ahol ésszerűtlen és inkább akadályozzák a felszerelt menetrendtartók a járdán való gyalogos és kerékpáros közlekedést, főleg ha a járdán nagyon sok ember tartózkodik, ilyen megállóhely napközben a Berzsenyi utcai.
A mostani új menetrendek többsége a korábbi évekhez megszokottakhoz képest nem színesben, hanem fekete-fehérben került kihelyezésre. 
Új menetrendtartók egyike
Talán átmeneti megoldás volt ez? A kérdés jó, mert nemrégiben hozzákezdetek a kihelyezett fekete-fehér menetrendek színesre való cseréléséhez. 
Új színes menetrendek.
Az új menetrendek praktikusak és esztétikusak, azokon jól lehet tájékozódni, mert a megállók nevei és távolságai is rajta vannak. Sajnos a kihelyezett menetrendek nincsenek megvilágítva, pedig sokszor sok helyen nagyon is előnyös volna. Például Győrben ezt is nagyon jól megoldották, mert a felállított totemoszlopokban még erre is gondoltak. 
A kaposvári helyi járatú buszok menetrendje online is megtekinthető és számos új funkcióval bővült a Tömegközlekedési Zrt. internetes felülete. A társaság régi honlapjához képest a jelenlegi új jól sikerült.

Mi a helyzet a buszokon lévő kijelzőkkel?
Az autóbuszokat felszerelték belső dinamikus tájékoztató rendszerrel is, melynek lényege, hogy a busz belsejében táblára kiírva folyamatosan jelennek meg a tájékoztató információk. Például látni a busz számát, útvonalát és a következő megálló nevét. 
Belső információs tábla a megálló nevével.
A kijelzőkön digitális szöveg jelenik meg. Ezek a kijelzők több város buszain is jelen vannak, de a legismertebb ilyen város talán mindenki számára Budapest lehet. Összességében a belső kijelzők jól láthatóak mindenki számára és jó dolognak tartom őket.
A buszokon külső kijelzők is vannak, melyek már korábban is voltak, azonban ezeken is korszerűbb lett az útirányok kijelzése, szintén digitális formában és jól is láthatóak.
Külső kijelző az útirány és járatszámmal.
Mi a helyzet a hangos utastájékoztatással?
Az autóbuszokon hangos utastájékoztatás is van, ám az a korábbiakhoz képest véleményem szerint nem megfelelő.
Nézzük meg miért is?
Mert amikor elindul az autóbusz a helyi buszpályaudvarról, vagy éppen a fordulóból, valami hiányzik.
Vajon mi ez?
Mondjuk ez a szöveg: "Kedves utasunk a Tömegközlekedési Zrt. köszönti Önt járatán!"
A megállóhelyeket ugyan bemondja a tájékoztatás, mint például: Gyár utca.
Azonban hiányzik az a szöveg, hogy például: " a következő megállóhely Virág utca következik".
A buszok fedélzeti hangosítása nagyon gyatra, azokat alig érteni!
Az Ikarus buszokon még csak-csak hallható a tájékoztatás, de az újabb Mercedes és Scania buszokon már nagyon nem. A Nabi buszain nem tudom, de feltételezhető, hogy azokon is hasonló lehet a helyzet. Ezeken még volna mit javítani. A megkérdezett emberek szerint a korábbi hangos tájékoztató rendszer sokkal jobb volt, legalább is azt a rövid időt figyelmébe véve ameddig ezt használták is.
Az autóbusz-pályaudvaron lévő hangos utastájékoztatás viszont jóra sikerült.

Milyen lehetett volna a kaposvári új tömegközlekedési rendszer? 
Hát legalább ilyen...
 Győr: Utastájékoztató - forgalomirányító "okos-buszos" rendszer.


A Kisalföld Volán új diszpécser központja. 

A következő részben a buszok típusával és a jó tömegközlekedés feltételeivel foglalkozom.

2013. október 13., vasárnap

Mesterházy Attila MSZP Elnök úr Nagytádon

Mint korábban már beszámoltam egyik blog bejegyzésemben, arról, hogy 2013. október 05-én Mesterházy Attila az MSZP országos elnöke Somogy megyében is járt, azon belül legutóbb Kaposvár és Marcali mellett felkereste Nagyatád városkáját is.
Nagyatádon az elnök úr a Bárdos Lajos Általános Iskola aulájában tartott egy ismertetőt a "Változás elkezdődött" címmel a Magyar Szocialista párt választási programjából és az eredményes megválasztás esetén megvalósítandó feladatokról  és ügyekről.

A korszerű tanintézményben sokan tették tiszteletüket és sok ismerős arc köszönt vissza. A találkozón ott volt Ormai István Nagyatád polgármestere és dr. Gyenesi István egykori megyei közgyűlési elnök úr is és még sokan mások, így köztük magánemberként és érdeklődőként jó magam is jelen lehettem.
A rendezvény egy kis kulturális összeállítással kezdődött, ahol előadóművészek Bródy János - ha én rózsa volnék című zeneszámát, majd  Erdős Virág: Na most akkor...című versét adták elő.
Ezt követően az első hozzászálló  lépett a pódiumra Csendesné Murányi Ibolya személyében, aki a 2014-es országgyűlési választásokon fogja képviselni a Magyar Szocialista párt színeimében a nagyatádi térséget. 
Csendesné Murányi Ibolya beszédében elmondta, hogy részt vett a 2013. februárjában elindult Somogyi éhségmenetben, egyben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a téli zimankóban vele együtt gyalogoltak megyénkből a  fővárosba. Ezek az emberek többnyire éhbérért foglalkoztatott, jogaiktól megfosztott közmunkások voltak.
Csendesné felhívta a figyelmet arra, hogy nagy a baj az állástalanság terén megyénkben is, és hogy vannak olyan személyek, akik az alacsony nettó 49 ezer forintos közmunkabérnél is kevesebből kénytelenek élni, hiszen ezen családok mindőssze csak havi nettó 22 800 Ft foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhetnek. 
De szóba kerültek az aránytalan közteherviselésből fakadó problémák, melyek az emberek megélhetésének gátját képzik, ahogy a sok különadó és a 16%-os egykulcsos személyi jövedelemadó. Szó volt még a mutyizásokról is köztük a földmutyiról, a trafikmutyiról és még számos más dologról.
Csendesnét Harangozó Gábor a Magyar Szocialista Párt Somogy megyei elnöke követte a pódiumon, aki részletesen beszélt a jelenlegi Kormány hibáiról. Szóba kerültek a Közgépes pénzszerzések, a tönkretett trafikos családok és a földjüktől megfosztott mezőgazdasági vállalkozók és családok. 
Harangozó Gábor beszéde végén az emelvényre invitálta Mesterházy Attila MSZP pártelnök urat.
Mesterházy Attila is köszöntötte a megjelenteket, majd beszédébe kezdett.
Az elnök úr is sok mindenről beszélt, de ezek közül a  legfontosabb, amely mindenkit érint az az MSZP 5 pillér néven ismertté vált intézkedés csomagja. Ez a program minden embert és korcsoportot érint, ennek esetleges megvalósulásával eredményes választói felhatalmazás esetén biztosan mindenki jól jár.
Elnök úr beszédében elmondta a jelenlevőknek, hogy: "A kampány tétje nem a pártok boldogulása. A választási csata arról szól, hogy mi történik az emberekkel. A szocialisták a jobb élet reményét és valódi esélyét kínálják a választóknak. A mai megfélemlített, megalázott, meglopott ország helyett élhető, biztonságos, igazságos országot teremtünk. Ezért akarunk és ezért fogunk nyerni.
Megfosztjuk hatalmuktól mindazokat, akik azt hiszik: Magyarország a hűbérbirtokuk. Elszámoltatjuk a törvényekkel visszaélőket és azokat is, akik koncepciós perekkel próbálták lehetetlenné tenni ellenfeleiket. Jogállami eszközökkel védjük meg és állítjuk vissza a jogállamot. Nem lesznek többé kivételező szabályok, rokonokat és haverokat kedvezményező törvények, Fidesz-cégek által megrendelt paragrafusok. Azonos feltételek, azonos szabályok szerint keresheti mindenki a boldogulást.
Kormányzásunk a jövő felé fordul. Levertük a cölöpöket. Pontosan látjuk, milyen irányba kell indulnunk. Az MSZP öt pillér programja arról szól, kik járnak majd jól, ha kormányt alakítunk. Rövid válaszom erre az, hogy mindenki. A kiszámítható és igazságos szabályok, a javuló gazdasági mutatók mindenki számára kedvezőek lesznek. Ám van öt olyan nagy társadalmi csoport, amelyre különösen odafigyelünk majd.
Politikánk első pillére a gyerekek jólétének javítása. Szégyen, hogy Magyarországon félmillió gyerek éhezik vagy hiányosan táplálkozik! Ennek oka a családok szegénysége, ami a gyerekek jelenét és jövőjét sodorja veszélybe.
Elsődleges célunk, hogy Magyarországon ne legyen többé gyermekéhezés. Ez ügyben nincs türelem és nincs alku! Nullára kell leszorítani az éhes gyerekek számát. Emellett komoly költségvetési támogatást adunk az oktatásnak és az egészségügynek. A legszegényebb gyerek is hozzájuthat a legszínvonalasabb tudáshoz és a legjobb minőségű egészségügyi ellátáshoz. Nem hagyjuk, hogy a rossz anyagi körülmények már gyerekkorban döntsenek emberi sorsokról. Esélyt adunk, kinyitjuk a világot a gyerekek előtt.
Az MSZP kormányzásának második pillére a nők helyzetének javítása. A Fidesz-KDNP korlátolt politikájával szemben mi természetesnek tartjuk a nők egyenjogúságát. Ennek érvényesülnie kell a munkaerőpiacon és a fizetésekben egyaránt.
Megteremtjük a nők valódi választási szabadságát azzal, hogy bölcsőde- és óvodafejlesztési programot indítunk és támogatjuk visszatérésüket a munkahelyre. Célunk, hogy a szülők rugalmas munkaidőben dolgozhassanak. Szigorúan fellépünk a családon belüli erőszak ellen. Magyarország többé nem lesz a vak komondorok országa!
A harmadik pillér a munkavállalók helyzetének javítása. A Fidesz igazságtalan adórendszere, a létminimumtól messze elmaradó közmunkabér, a munkavállalói jogok gyengítése következtében ma már az is szegény, akinek van munkája. A munkahelyekről kiszorulóknak pedig csupán megaláztatást és totális elszegényedést hoz az Orbán-rendszer.
Az MSZP el akarja érni, hogy minden családban legalább egy embernek legyen munkája. Ugyanilyen fontos, hogy a munkából meg is lehessen élni. Ezt szolgálja majd az adórendszer átalakítása, aminek nyomán a szegényebbek kevesebbet, a gazdagok többet fizetnek a jövőben. A Munka törvénykönyve ismét a munkavállalókat fogja védeni, valamint a szakszervezetek érdekvédő jogosítványait is megerősítjük.
A negyedik pillér a kis- és közepes vállalkozások támogatása. Jól menő vállalkozások nélkül nincs, aki munkát adjon az embereknek. Mostanra a kiszámíthatatlan jogi környezet, az új adók sora, valamint az általános gazdasági hanyatlás rettenetes helyzetbe sodorta a vállalkozókat. Magyarország ma a csődök országa. Csődből nem lesz növekedés és nem lesz kenyér az asztalon.
Kormányra jutva vállalkozásbarát, kiszámítható jogi környezetet teremtünk. Segítjük a kis és közepes cégek piachoz jutását. Támogatjuk, hogy a nagyvállalatok beszállítóivá válhassanak. Ösztönözzük a vállalkozások forráshoz jutását: serkenteni fogjuk a vállalkozói hitelek folyósítását, valamint az EU-forrásokhoz való gyors hozzáférést. Egyszerűsítjük az adószabályokat, letörjük a lánctartozásokat. 
Politikánk ötödik pillérét a nyugdíjasok támogatása jelenti. Nem tűrhetjük tovább, hogy szüleink, nagyszüleink nemzedéke számára az legyen a kérdés: gyógyszert vagy ételt vesznek fizetésükből? Ezen a helyzeten változtatni kell! Politikai kötelességünk is ez, de mindenekelőtt emberi tisztesség dolgának tekintjük.
Az MSZP-kormány garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Újraindítjuk a nyugdíjkorrekciós programot. Ismét bevezetjük a nyugdíjprémiumot. Növeljük a méltányossági nyugdíjra fordítható forrásokat. A büntetőjog eszközeivel is védeni fogjuk az időseket. Visszaállítjuk a 65 év felettiek számára a valóban ingyenes utazás lehetőségét. A nyugdíjrendszerben bevezetjük a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, hogy mindenki a számára legkedvezőbb időpontban tehesse le a munkát.
Az öt pillér egész Magyarországról és egész Magyarországnak szól. Kijelöli politikánk irányait. Felelősséget vállalunk érte. Az öt pillér programja mentén a mostani reményvesztés helyett a biztonság és az esély időszaka kezdődik 2014-ben.


(képek forrása és a tartalom egy része: az Internet)

2013. október 11., péntek

KAPOSVÁR: Tömegközlekedés fejlesztése 2.rész

Előző írásomban bemutattam az új építésű buszvárókat Kaposváron, illetve lakossági észrevételek alapján fogalmaztam meg az ezekkel kapcsolatos kritikáimat.

Jelen második részben szeretnék képet adni a régi autóbuszvárókról és az új buszvárók mellé telepített kerékpártámaszokról, vagy ha úgy tetszik, akkor kerékpártárolókról.

Tegyük fel az első kérdést.
A régi megállóépületek felújításra kerülhetnek-e valamikor?
A lehetséges választ sajnos nem tudom, de viszont egyértelmű tény az, hogy bizony bizony ráférne a felújítás egyes régebbi építésű esőbeállóra. 
A többségük hiányos és rossz állapotú. 
A legtöbbön az üvegek hiányosak, vagy azok vannak megrongálódva.
Régebbi építésű esőbeálló épület elölről...

...és hátulról.

Az érdekes kérdés, hogy mért kellett oda is új építésű "modern" buszváró ahol volt, csak rendbe kellett volna tenni.

Ablakhiányos megállóépület.
Megrongált ablakú váró.
A tömegközlekedést választók remélik, hogy egyszer talán ezen apróbb hiányosságok is megszüntethetővé válnak valamilyen módokon, amelyek a fenti képeken is láthatóak.
Fenti megállóépületeken kívül vannak szép és érdekes, hangulatos esőbeállók és váróhelyiségek, ezek közül mutatok be kettőt.
Az első egy praktikus  mondhatni kis ház rendes oldalakkal, rendes tetővel az egyik autóbusz-fordulóban. Ilyen épület még talán egy-kettő akad ezen kívül a város más pontjain. Felújításuk indokolt, elbontásuk nem támogatható. 

Fából készült váró az egyik kaposvári végállomásnál.

Akad még néhány nagyon régi esőbeálló is, melyek közül azért legalább egy párat, mint közlekedéstörténeti emléket meg kellene őrizni és felújítani. Nemrég a cseri úton bontották el az ilyen típusú esőbeállókat és építettek újakat, de sajnos olyanoknak és olyan helyre a Kölcsey utcához, ahol biztosan nem lesznek hosszú életűek, de ne legyen így.
Iyen régi retro megállóépület található például még a Vörös Telek utcai megállóban.
Régi típusú esőbeálló.

Jó lenne egyet-kettőt megőrizni belőlük.
Tegyük fel a következő kérdésünket.
Vajon valóban indokolt-e egy autóbuszvárónál kerékpár tárolók kialakítása?
Mint ismeret Kaposvár városa a nagy forgalmú megállóban összesen 196 db kerékpártámaszt is elhelyeztetett. Örömteli, hogy már az autóbuszváróknál is hagyhatjuk kerékpárunkat, azonban nem ez lett volna a legfontosabb, miközben például több olyan intézmény, közösségi közlekedési például vasúti megállóhely nem rendelkezik a kerékpár elhelyezési lehetőségével.
A közösségi közlekedési szándék azonban érthető, de tegyük fel a kérdést létezik olyan állampolgár, aki előbb kerékpározik, majd buszozik, hogy ismét kerékpározhasson?
Szerintem ilyen  meggondolatlan közlekedő aligha létezik, mert a magyarázat erre egyszerű: Ha van kerékpárom azzal megyek mindenhová, nem zárom le olyan helyen hosszú időre, ahol nem érzem biztonságban (Pécsi utca, Móricz Zsigmond utcai megállók például). Igen biztonságban, mert az új és új eszközökkel felszerelt, vagy csak részben megújult megállók egyikében sincsen térfigyelő kamerarendszer.
Kerékpártámaszok messzebbről...
...és közelebbről.
Látszólag igen kihasználtak is.
Vajon a Kapostüskevári vasúti megállóhely épülete előtti részre mikor kerülhet néhány ilyen kerékpártámasz?
Reméljük ide is hamarosan, ha már a közösségi közlekedés fontos Kaposvárnak.

Egy közüzemi épület, ahol már régebb óta igény mutatkozik
kerékpártroló kihelyezésére.
Vajon lesz Kapostüskevár  MÁV állomáson is valamikor?
 (képek: facebook és saját készítésűek)

A fenti kritikák, észrevételek  után sorozatom következő részében az elektronikus tájékoztató táblákat, a GPS koordináták alapjáni  táblákat, a fedélzeti táblákat és az akusztikus kiegészítő elemeket mutatom majd be. 

Kapcsolódó bejegyzés:
KAPOSVÁR: Tömegközlekedés fejlesztése 1.rész