KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. március 31., vasárnap

Kaposvár Polgármesterének kijelentései, felvetései és fenyegető hozzá állása

Kaposvár Polgármestere Szita Károly az alábbiakat mondta el a 2013.02.21-én megtartott Kaposvári Közmeghallgatáson az egyik helyi lapban megjelentek szerint:
"Ám ami „kiverte a biztosítékot” a polgármesternél, az a közmunka bérezése és az ezzel összefüggésbe hozott munkamorál. – Ha 37 ezer forintot keres egy közmunkás hatórás munkáért, kérdés, hogy ezért vállalja-e, hogy rendesen végezze a munkáját? – tette föl a kérdést Kemenczei Róbert.
Az számomra nem elfogadható, hogy ha valaki kevésnek tartja a fizetését, az kevesebbet is dolgozik – kezdte magyarázni álláspontját Szita Károly. – Ilyen nincs a Földön. Kevés a fizetése nem csak a közfoglalkoztatásban dolgozóknak, hanem a Videotonnál, a Kométánál, a villamossági gyárban dolgozóknak és az én kollégáimnak is – mondta egyre hangosabban. – De erre nem az a válasz, hogy ha kevésnek tartom a fizetésemet, akkor nem dolgozom. Ugyanakkor meg azt hallom kaposváriaktól, miért tűrjük el, hogy a közmunkások egy része munkaidejének jelentős részét a lapátnyél támasztásával tölti? Aki a mi közfoglalkoztatottunk lesz, az igenis dolgozzon meg a béréért. Aki pedig nem ezt teszi, azt el fogjuk bocsátani.(Somogyi Hírlap, Sonline.hu).
Ezt a hozzáállást nem lehet eltűrni egy városi vezetőtől, aki "ki a mi közfoglalkoztatottunk lesz, az igenis dolgozzon meg a béréért. Aki pedig nem ezt teszi, azt el fogjuk bocsátani." nyíltan megfenyegeti a lehetséges köz-munkavállalókat annak fényében, hogy kevés számban alkalmazza őket és az alapvető munkabiztossági és munkavédelmi feltételeket sem tartja be a város a köz-foglalkoztatottak megkeresései alapján!
Szita Károly polgármester úr szerint nem elfogadható az, hogy ha nem kap rendes munkabért egy rendesen dolgozó köz-foglalkoztatott, csak a jelenlegi kormányzat által hibásan és diszkriminatív, az egyenlőséget sértő módon meghozott éhbért, akkor nem teljesít 100 %-osan a rá bízott munkája terén.

A magam és a Közmunka is Munka Blog és érdekvédelmi csoport álláspontja alapján kis pénzért kis munkavégzés jár!
Elég volt a köz-foglalkoztatottak megkülönböztetéséből és kihasználásból, rabszolga sorban és félelemben tartásból!

Szita Károly  polgármester úr ne hasonlítsa a köz-foglalkoztatottak alacsony és az egyenlő munkáért egyenlő bér jár elvet sértő közmunkabéreket a más piaci és gazdasági környezetben, szférában dolgozó munkavállalókkal!
A Videotonban és a Kométánál is több egy munkavállaló havi nettó kereste mint a kormányrendelet által előírt közmunkásbér! Ezekben az üzemekben a munkavállalók kapnak műszakpótlékokat, munkaruhát, étkezési utalványt! A köz-foglalkoztatottaknak ezek a kiváltságok nem járnak!
A polgármester úr által említett cégeknél Videoton, Kométa, Villamossági gyárban is minimum megkapják a szakképzetlen emberek a mindenkori minimálbérre vonatkozó kormányrendeletben foglalt havi nettó 64.190 Ft-ot napi 8 órai munkájukra+ mivel ezeknél az üzemeknél, gyáraknál több műszakos a munkarend, így a Videotonnál, a Kométánál és a Villamossági gyárban is jár a dolgozóknak a műszakpótlék!
Mindegyik cégnél van cafatéira is és egyéb lehetőségek! Így az ezen cégekkel való összehasonlítás nem szép dolog, mert ezekhez képest egy nem szakképzett köz-foglalkoztatott napi 8 órai munkájáért nem havi nettó 64.190 Ft vihet, haza hanem csak havi nettó 49 453 Ft-ot! Ez nem más Polgármester úr, mint Bérfeszültség!
Egyenlő Munkáért egyenlő bér jár! A 6 órás szakképzett köz-foglalkoztatott havi nettó munkabére még azt a bűvös 47 000 forintot sem éri el, melyre azt mondta Zsiga Marcell az Ön párttársa, hogy IGEN, BIZTOSAN MEG LEHET ÉLNI 47 EZER FORINTBÓL!

Szita Károly ne hasonlítsa a köz-foglalkoztatottak alacsony és az egyenlő munkáért egyenlő bér jár elvet sértő közmunkabéreket a kaposvári Polgármesteri Hivatalban és annak intézményeiben dolgozó munkatársaihoz!
Tudjuk Polgármester úrnak és Munkatársainak valószínűleg állandó anyagi gondjaik vannak, csak nekik állandóan a kis embereknek sohasem!
Emlékeztetjük Polgármester urat arra, hogy a valamikor a Taszáron tartózkodó amerikai hadsereg katonáit kiszolgáló Brown and Rootnál dolgozó segédmunkás emberek az amerikai hadsereg Magyarországi állomásozásakor a lapátosok is havi nettó 100 ezer forint felett kerestek! Igaz csak addig, amíg a polgármester úr egyes már-már szóról szóra terjedő ismeretek szerint ezt nem tette szóvá, indoka ekkor a bérfeszültség volt, amely alapján többet kapott egy segédmunkás Taszáron, mint az Ön munkatársai a nagy városházban!
Akkor hogy is van ez?
Ha más veti fel, hogy bérfeszültséget okoz a köz-foglalkoztatottak jelenlegi munkabére más foglalkoztatottakhoz képest ÖN tisztelt Polgármester úr ezt elfogadja, nem tesz érte semmit, hogy ne így legyen csak fenyegetőzik és megfélemlít, üzenget! 
Ezért tart itt ma ez az Ország és ez a város Kaposvár!
Ezen viselkedést és hozzáállást csak megköszönni tudja minden köz-foglakoztatott, persze nem jó értelemben Önnek és FIDESZES párttársainak! 


A Somogyi Hírlap, illetve a sonline.hu -n megjelent 
2013.02.21 közmeghallgatásról írt teljes tudósítása ide kattintva olvasható el!

Kellemes Húsvéti ünnepeket!

Kedves Kaposváriak, kedves Barátaim, Segítőim!

Ezen oldal által is kívánok mindenkinek 

2013. március 30., szombat

Rezsicsökkentés a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom szemszögéből

Napjainkban sokat lehet hallani a kormányzat rezsicsökkentési programjáról. Már talán sokan tudják mit is jelent ez valójában. Aki esetleg még nincs tisztába vele azoknak magánemberként ajánlom a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom által ismertetett "Az évtized átverése" címet viselő munkát, melyet az alábbiakban olvashat el minden érdeklődő.
A magam álláspontja a kérdésben az, hogy Igen szükséges a rezsicsökkentés, Igen indokolt, hiszen minden kaposvári emberek a mai életszínvonal fenntartásával járó nehézségek mellett, ha valamely szolgáltatás, ami a megélhetéshez kapcsolódik olcsóbbá válik az segítséget jelent. Feltéve ha van biztos munkából származó bérjövedelme, mert ha nincs akkor lehet akár milyen változás, ugyan úgy érezhetetlen marad a nehéz helyzetben lévők számára.
Korábban érdekvédőként már elmondtam a Somogyi Éhségmenet indulásakor, hogy valós megoldást a termékek és a szolgáltatások árában megjelenő Általános Forgalmi Adó, vagyis az Áfa csökkentés jelentene. Ezért támogatom magánemberként a Magyar Szocialista Párt azon javaslatát, amely több elemre is építhető a jövőt tekintve, e szerint szükséges volna az alapvető élelmiszerek adó tartalmának jelenlegi 27, illetve 18%-os mérséklésére 5%-ra. Ezt tartom magam járható útnak az Áfa csökkentést, mert a hangzatos egyéb ígéreteknek más céljai vannak.
A rezsi és a megélhetés problémáinak enyhítését szeretné a jelenlegi Fidesz-KDNP kormány és jelenlegi ellenzéki MSZP csapata is, vannak ilyen elképzelései, tehát a politikai játékosoknak, céljaik ugyanúgy közösek, mint az álláskeresési járadék esetében, vagy a közmunka bérezésében, de ismét a megvalósíthatóság különbözik a közös egység helyett!


Az évtized átverése
Mit szólna, ha valaki odalépne önhöz az utcán, átadna ezer forintot, de közben elemelné a pénztárcáját? Ugye nem az ezresnek örülne, hanem azt mondaná: átverték, meglopták. Nos a Fidesz kormány ugyanezt csinálja a rezsicsökkentéssel: elvárja, hogy örüljünk a 10 százalékkal kevesebb gáz-és villanyárnak, miközben éves szinten több mint százezer forintot húz ki a zsebünkből!
Ön átverhetőnek tartja magát? Nem? Nos, ebben az esetben gratulálunk, mivel ön vélhetően azon a szélhámosságon is átlát, amit a kormány rezsicsökkentésnek nevez. De sajnos vannak, akik hiszékenyebbek: ők most örülnek.
Igen, mert csupán azt nézik, hogy mostantól valamivel kevesebbet kell fizetniük a közüzemi szolgáltatásokért. Ők a becsaphatók, akiknek nem jut eszükbe, mennyivel többet kivesznek a zsebükből a különböző adókkal, a drágább élelmiszerekkel, az aranyáron mért benzinnel, a magasabb törlesztő részlettel...

Többszörösen visszaveszik

Hát akkor számoljunk csak! A mérleg egyik serpenyőjében ott van ugye a 10 százalékos rezsicsökkentés. No de mi van a másikban? Hát először az, hogy a vállalkozások rezsije viszont brutálisan drágul. Jóval több, mint 10 százalékkal. A nagy ipari energiafogyasztók például, akár 30 százalékkal is többet fizethetnek kilowattóránként az áramért. Ez pedig egy-két hónap alatt biztosan beépül a termékek, illetve szolgáltatások árába. Amennyivel kevesebbet kell most a rezsire befizetni, annyival drágább lesz az élelmiszer, a ruházat, a közlekedés. Nyereség ez? Bizony nem. Sőt, még rá is fizetünk.

Kevesebb bér, új adók

No de nézzük tovább, mi az, ami miatt ez a rezsicsökkentés kiérdemli az évtized átverése címet! Látszólag megspórolunk havi pár ezer forintot, cserébe viszont kaptunk a Fidesztől egykulcsos adót, illetve megszűnt az adójóváírás, ami miatt egy átlagos havi fizetés 15 ezer forinttal csökkent!
A dolgozó emberek 85 százaléka járt így! A Fidesz ezzel sokkal többet kivesz a pénztárcánkból, mint a mostani rezsiár-mérséklés.
Akkor még itt vannak az új adók. Bevezették a telefonadót, ami január elsejétől újabb 700 forinttal emelkedett. A csekkadót is az Orbán kormánytól kaptuk, beépítették a számlánkba, minden befizetésnél levonják. Nincs olyan pénzmozgás, amellyel a hivatalosan tranzakciós illetéknek nevezett sarcot ki lehetne kerülni. Fizetni kell, ha felvesszük a bérünket, fizetünk, ha utalunk, de még a hitelek törlesztését is megadóztatja a Fidesz!
Ha mindezt összeadjuk, évente ez akár 18 ezer forintos plusz költség is lehet. A kormány persze abban bízik, hogy ezeket a suttyomban levont forintokat senkinek nem jut eszébe összesíteni...

Brutális bolti árak
Hol van már a rezsicsökkentés pár ezer forintos nyeresége? És akkor az élelmiszerek brutális drágulásáról még nem is beszéltünk!
A legtöbb alapvető termék ára 2010 óta legalább a duplájára nőtt!
Egy tojás 25 forint helyett már 50 forint, a liszt 65 forintról 150 forintra drágult, az egykor 100 forintos burgonyát pedig már 230 forintért adják, de lehet, hogy hamarosan 300 forint lesz. és ezek az árak az utóbbi két év alatt emelkedtek meg ennyire. Miközben Európában nálunk a legmagasabb az élelmiszer áfája! Az infláció pedig két és fél év alatt 15 százalékkal nőtt, vagyis ennyivel ér kevesebbet a pénzünk.
A benzin ára sem 340 forint, mint három éve: ma már 430 forint felett van egy liter üzemanyag ára.
A gyógyszerárak is elképesztő mértékben nőttek: volt olyan készítmény, amely 300 forintról 42 ezer forintra drágult. Ezt is a Fidesztől kaptuk. 

Bedöntött hitelek
Ezek után még mindig van, aki azt mondja, örül a rezsicsökkentésnek? Inkább emlékezzünk és számoljunk!
Az elmúlt két évben a rezsiárakat 20 százalékkal növelte a kormány! Ebből ad vissza most 10 százalékot. Nagyvonalú...
Vagy beszéljünk a svájci frankos lakáshitelek bedöntéséről?
A kormányváltás előtt 180 forint körül volt a svájci frank árfolyama, majd jött Kósa, Szíjártó, Matolcsy és Orbán, s néhány nyilatkozatukkal elérték, hogy a külföldi befektetők kockázatos helynek ítéljék hazánkat. Így a lakáshitelesek ma már 240 forinton törleszthetnek. havonta ez is több tízezer forintos plusz kiadás. Aki itt él Magyarországon, láthatja: a rezsicsökkentés az évtized átverése. Visszaad a kormány pár ezer forintot, a nyugdíjasoknak is odadob valamennyit, miközben éves szinten több százezret emel ki a zsebünkből. És közben Orbán elvárja, hogy mindezért Önök szeressék, tapsoljanak neki, és 2014-ben újra a Fideszre szavazzanak. A döntés az Önök kezében van.

2013. március 29., péntek

Közbiztonság

Sajnos ma Kaposváron nem megfelelő a közbiztonság. A rendőrség végrehajtó munkatársai feltehetően felsőbb utasításokra "pénzbehajtással" foglalkoznak, legalább is ez mindazon emberek véleménye, akiket valamiért figyelmeztetés helyett, feljelentenek, illetve megbírságolnak. Magam is elszenvedője voltam ezeknek a lakossági észrevételeknek, mivel a Kaposvári Rendőrkapitányság közlekedés rendészeti osztályának járőrei velem szemben is jogtalanul jártak el, amikor is 2012. január 18-án feljelentettek azért, mert látni vélték, hogy magam állítólag a 48-as ifjúság útja 31. számú ház irányába tiltott helyen haladtam át kerékpárommal. E helyszíntől 700 méterre távolabb, ahol szabályosan várakoztam a Kanizsai u 2. szám előtt található közlekedési lámpánál igazoltattak és tulajdonképpen tettenérés és minden egyéb bizonyíték nélkül feljelentettek 1 rb. "Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" miatt. Ekkor Panaszt tettem Buzás László városi rendőrkapitány úrnál. 
A panaszt kivizsgálták, majd kaptam egy papírt róla, melyben nem adtak nekem az állampolgárnak igazat. Majd jöttek az újabb és újabb levelek, a kiszabott pénzbírsággal, melyekre rendszeresen észrevételeket tettem. Az egyik ilyen észrevételben azt írtam, hogy "Hatóságuknak inkább a súlyosabb valós szabálysértőkkel szemben kellene fellépnie! Éppen ezért nagyon remélem, hogy Kovács József Fideszes rendőrgázoló ügye nem lesz a szőnyeg alá söpörve! .........." Ezeket a hatóságokkal folytatott leveleimet, bárki számára  szívesen megmutatom!
A rendőrség után Önkormányzat, Bíróság, majd Belügyminisztérium következett. Mindenhol nem nekem az állampolgárnak adtak igazat, hanem a szabályszertűlenül és a hivatalai jogaikkal visszaélő rendőr kollégáknak. Ezért nem haragszom rájuk és senkire sem, aki akkor ügyemben eljárt, a jogtalan bírságot is megfizettem idővel.
Igaz sajnos a hírportálok tudósításait elnézve sajnos nagyon úgy nézz ki, hogy nekem lett, vagy lesz sajnos igazam, abban, hogy a kormánypárti városi képviselő urak és hölgyek baráti és kapcsoltaikat a törvényt betartatók, végrehajtók még akár a szabálytalanságok sorozatának elkövetése árán is kimentik és megvédik. 
Ez Kaposvár, ez Magyarország!

Kapcsolódó anyagok:
Kép- és hangfelvétel: "Így mosnak tisztára egy fideszes politikust a szakszerűen eljáró rendőr kárára" Tisztára kell mosni egy volt fideszes önkormányzati képviselőt?
A főügyészség helyt adott az exrendőr panaszának
RTl klub-Házon kívül

2013. március 28., csütörtök

Közmeghallgatás Kaposváron 2013. február 21-én

2013. február 21-én került sor egy közmeghallgatásra a Kaposvári Városháza dísztermében a hatályos törvénynek megfelelően.

A közmeghallgatáson maradéktalanul sajnos nem volt jelen a helyi sajtó, mindössze csak egy tudósító volt a Somogyi Hírlaptól: Szita Károly: itt nem lehet éhező gyerek! -Ebből úgy látszik, hogy  a városban lakóknak nincs joga megismerni azokat a problémákat, melyek a helyi kormánypárti városi vezetők szerint nincsenek is és szerintük Kaposváron minden a legnagyobb rendben van, ahogy az országban is.  Ezt a rend érzetet csak megerősítették Szita Károly polgármester úr azon kijelentései, hogy "a város idei költségvetése még soha ilyen jó nem volt, az egy stabil alapokon álló jó költségvetés...A város soha nem volt ilyen jó helyzetben, mint most a kormányzat általi adósság átvállalással...Csökken a hitelállomány, ezeket szükség szerint csoportosítják át...Az előző két kormány talicskával vitte el innét a pénzt..." (A mostani kormánypárti városvezetés sem tétlenkedett: A helység kalapácsa – helyi oligarchia és vazallusmédia Kaposváron).

Szita Károly polgármester úr a költségvetés mellett szót ejtet arról, hogy kettő jövőbeli üzem megnyitása várható. Egy Hűtőberendezés-tartályokat gyártó cég a Cabero Industrial Kft, amely beruházása már megkezdődött néhány éven belül (-befektető cég saját felhívása szerint terveik szerint "öt éven belül 300 dolgozója lehet a cégnek.") több kaposvári és Kaposvár környéki embernek adhat majd munkát. A másik ilyen munkahelyteremtő beruházás egy gyümölcsfeldolgozó üzem lesz, melyet a Greenextract Kft. befektetői építenek majd fel. Ez az üzem az előzetes tervek szerint állandó jelleggel 25 főt, valamint további 20-25 fő szezonális idény munkást vehet majd fel.   
Mindkét üzem a Keleti Ipari Parkban létesül. 
A város vezetése szerint nem jön városunkba, Kaposvárra olyan nagyobb befektető, mint például a Mercedes, vagy Audi gyár, -mondjuk ez egy érdekes felvetés annak fényében, hogy csapnivaló a közúti és a vasúti infrastruktúra ebben a térségben, és ezért hogy kézzelfoghatóan ez esetlegesen javulásnak indulhasson egyenlőre nem sokat tesznek a város vezetői.
 
Szita Károly polgármester úr elmondta, hogy kisebb dolgokban gondolkodik a város, mégpedig abban, hogy a város élelmiszeriparát népszerűsítsék és a helyi élelmiszeripar által ellátott védjegyes helyi termékek vásárlására kérjék a városlakókat, hogy így minden lehetséges fogyasztó járuljon hozzá a kaposvári munkahelyek megmaradásához, megmentéséhez és további lehetséges fejlődéséhez. Ez a felvetés érdekes annak fényében, hogy jelentős díjtételeket kell a város lakóinak elszenvednie, mint a szemétdíj, a kommunális adó, a távhő díja, stb., mindeközben csökkentek a keresetek, gyengült a  vásárlóerő a kaposvári embereknél is.
Megkérdeztük a Polgármester urat arról, hogy a városban mikor indulnak el a köz-foglalkoztatások és ezekben hány fő vehet majd részt, akik abban a kiváltságos helyzetben lehetnek, hogy a Kormányzat által csökkentett Foglalkoztatást helyettesítő támogatás helyett inkább "az éhbérért dolgozunk kényszermunka" szintén a kormányzat által csökkentett közmunka bérért munkát vállalhat. 
Az általam felvetett (Kemenczei Róbert) közmunkások ügyére nem kaptunk konkrét választ, mindösszesen csak egy megjegyzést: amely szerint a városban "  Annyi köz-foglalkoztatott lesz amennyire lehetőséget kap a város, ha 2000 emberre, akkor 2000 ember dolgozhat közmunkán.". Ez nem volt válasz a munkanélküliség problémáira, mert az idei Közmunka programok még nem indultak el és városban ez eddig mindösszesen 3 fő végez közmunkát ( ez az állapot 2013. februárjában volt -azóta némiképp változás állt be pozitív irányba!)

Szita Károly Polgármester úr beszámolt arról is, hogy jelenleg is zajlik egy távhőhálózat korszerűsítés a városban, amelynek befejezése nyárra várható. Jelenleg 6800 távfűtéses lakás van Kaposváron. A lakosság  közüzemi díjainak csökkentésére úgy van a jövőben lehetőség, ha  minél több lehetséges nagyfogyasztót kötnek be az eddigi vezetékrendszerbe. Ezért a korszerűsítés során az egyik nagy távhő fogyasztó a Kaposi Mór Oktató Kórház lehet, ezen kívül a város vezetői  igyekezni fognak minél több városi intézményt (iskolát, óvodát, bölcsődét, egyéb intézményt) bekapcsolni az új távhő hálózatba.

Szita Károly Polgármester úr említést tett a Tömegközlekedés jövőbeli fejlesztésről is, ami alapján új buszvárók és vizuális utastájékoztató rendszerek épülhetnek és megújulhat az összes régebbi "esőbeállóként" funkcionáló váró épület. 
Erre vonatkozóan  magam (Kemenczei Róbert)  azt javasoltam, hogy előbb a helyi autóbusz park kerüljön megújításra és a jelenleg közlekedő autóbuszok elégtelen műszaki állapotát orvosolják (mert vannak olyan járművek amelyek még télen is nyári gumikkal közlekednek). 

Megjegyeztem azt is, hogy felesleges beruházás új buszvárókat és vizuális utastájékoztatókat kiépíteni, hiszen előbb utóbb megrongálják ezeket.
 A másik javaslatom az volt, hogy az utazási feltételeket mindenki minden körülmények között egyenlő díjszabáson vehesse igénybe és ezért az autóbuszon megváltott menetjegy is ugyan annyiba kerüljön, mint a máshol elővételben megváltott. 
A közlekedéssel kapcsolatban többen is jelezték, hogy a jelenleg felfestett kerékpár útvonalak több helyen is közlekedési veszélyeket rejtenek.


Szita Károly Polgármester úr szót ejtett egyes városrészek jövőbeli megújításáról is, azaz a Szociális Városrehabilitációs programról, melyek a korábban megújult úgynevezett minta lakótelepek szintje szerintiek lehetnek. E kapcsán került szóba jelenlegi szemét lerakó megszüntetése, rekultivációja is, amely része a városrészek megújulási programjának.
Többen is jelezték, hogy nem elég a városrészeknek megújulnia, hanem a köztisztaságot is hatékonyabban kellene fenntartani, mert a város igen szemetes. Voltak akik új kukák kihelyezését, a  régiek átfestését kérték. 
Voltak olyanok is, akik új parkolóhelyeket szernének egyes intézményekhez. 
Olyan hozzá szóló is akadt,  aki nem volt elégedett az utcákon dolgozó közmunkások teljesítményével.-Erre reagálva magam (Kemenczei Róbert) szembesítettem azzal a városi kormánypárti képviselőket, hogy korábban egy szakképzetlen közmunkás havi nettó 60 250 Ft munkabért kapott 8 órai munkájáért, melyet a jelenlegi kormányzat lecsökkentett nettó 49 453 Ft-ra
Mivel a közmunkások bérezése megkülönböztető és mivel 6 órában várhatóan 37 089 Ft-ot, 8 órában pedig 49 453 Ft-ot kaphatnak kézhez a szakképzetlen emberek ezért ne várja el a város lakóssága és a város vezetése a tisztelgéses munkát, mivel a Kormány kivett a közmunkát vállalók zsebéből a rendes kormányrendeletben is rögzített mindenkori minimálbérhez képest is közel 15 ezer forintot! Ezen kijelentésemre a polgármester úr láthatóan zavarba jött! 
A köztisztaság kapcsán kértem, hogy a 2012. októberében kitisztított Kapostüskevár MÁV állomással szemben található vízelvezető árokból kiszedett faágakat és szemeteket szállíttassa el a város, mert azok a mai napig ott vannak!


Szita Károly Polgármester úr elmondta, hogy idén kevesebb forrás juthat a közúthálózat karbantartására. Többen is jelezték a hiányosságokat és a hibákat a felszólalok közül. 
Volt, aki szeretné a város egyes külterületin lévő jelenlegi földutak leaszfaltozását, mint például a Körtönye utcában. 
Kértek útburkolat javítást a Gróf Apponyi Albert utca lakói is. 
Ehhez kapcsolódóan magam (Kemenczei Róbert) szóvá tettem, hogy a tüskevári városrészben nemrég a MÁV által felújított megállóhely épülethez nehézkes gépkocsikkal a bejutás, mivel annak a parkolójába bevezető útszakasz, amely  a város kezelésében áll gödrös, kátyús, balesetveszélyes! Kértem ennek aszfaltozással történő kijavítását, melynek során megjegyeztem, hogy nem csak a városi képviselők utcáiban kellene új járdákat építeni! Sajnos erre a Polgármester úr cinikusan reagált és megkért arra, hogy ne beszéljek hülyeségeket, mert már 2 éve nem volt Kaposváron járda felújítás és építési program. Ekkor Polgármester úr kérésére megjelöltem az egyik ilyen utcát és azt aki ott lakik, méghozzá a Szent István utcát és annak kormánypárti képviselő asszonyát!
A történtekből úgy néz ki, hogy  a helyi kormánypártiak sem emlékeznek arra, vagy nem akarnak, hogy Gyorsított ütemű út- és járdafelújításról beszéltek Kaposváron.


Még számos témáról esett szó, mint a szegénység, a fagyhalál és az embertelen életek. Éhező gyermekekről is szó eset, melyre a Polgármester úr úgy reagált, hogy ilyet nem lehet eltűrni, ezért aki ilyenről tud jelezze, mert van rá forrás hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Ehhez a témához kapcsolódva magam (Kemenczei Róbert) szerettem volna választ kapni arra vonatkozólag, hogy Kaposváron miért nincsen tűzifa segély a rászorulóknak és arra, hogy miért kell Kaposváron 5-10 évet is várni egy szociális bérlakásra és hogy a város miért hirdeti megvételre üresen álló lakáscélú ingatlanjait, melyek a lehetséges rászorulók részére kiadhatóak lennének.

Szó eset a jelenlévők részéről arról is, hogy vannak civil szervezetek, akik helység nélkül vannak és hogy jó lenne ha ezek egy esetlesen üresen álló ingatlanba beköltözhetnének. Ehhez kapcsolódva magam (Kemenczei Róbert) megjegyeztem, hogy lett volna ilyen ingatlan amely korábban helyi műemléki védettség alatt volt, de ezt a Petőfi Sándor Általános iskolát amely 100 évig állt lebontatták, hogy helyére egy élelmiszer ipari bevásárló központ (CBA-Cent) épülhessen. Megjegyeztem, hogy nincs szükség egy ekkora városban annyi bevásárló központra és üzletre, hiszen az itt élőknek nincs kellő számú vásárlóereje az egyre nagyobb elszegényedés mellett.

Még számos dologról esett szó, de azt hiszem a fontosakat leírtam.

A következő kérdéseket tettem fel magam és mások nevében is a kormánypárti városi képviselőknek:
1.) Mikor indulnak el Kaposváron a közmunkák?
2.) Milyen munkakörökben és hol lehet közmunkákat végezni, összesen hány fő vehet részt ezekben?
3.) Hány hónapig és napi 6 vagy 8 órában lesz-e lehetőség közmunkát végezni a városban?
4.) Lesz-e intézményes közfoglakoztatás, mert korábban hallani lehetett, hogy 197 fő dolgozhat intézményekben, ők kik lehetnek és milyen munkaköröket láthatnak el és hol?
5.) Mit kíván tenni a város vezetése a munkanélküliség csökkentéséért és a fiatalok elvándorlásának megállításáért?
6.) Kaposváron miért nincsen Tűzifa segély, kapott-e a Családsegítő Központ tűzifasegély nyújtásához támogatást? Ha kapott kik, milyen rászorulók részesülhettek a segítségből, mert volt aki NEM! Ilyen személy volt az a tartósan beteg 44%-ra leszázalékolt idős kevés keresetből nehéz körülmények között élő hölgy is, aki albérletben kénytelen élni, és aki a téli hidegben fázott mert nem tudott fűteni!
7.) Miért kell Kaposváron 5-10-évet is várni egy szociális bérlakásra a rászorulóknak?-itt megjegyzésre került, hogy van a városban olyan személy is, aki már 10 éve várja hogy lakhatása gyermekeivel megoldjon!
8.) Miért árulja a város vagyongazdálkodási igazgatósága azokat a lehetséges lakhatási célú ingatlanokat, melyek egyes rászoruló embereknek esetleg kiadhatóak volnának?
9.) Mit kíván tenni a város a Kapostüskevári vasúti megállóhely épületének parkolójába bevezető a város kezelésében álló kocsibejáró kátyús, gödrös, balesetveszélyes állapotának megszüntetése érdekében?
10.) Mikor kerülnek elszállításra a 2012. októberében szintén a Kapostüskevári MÁV állomással szemben található vízelvezető árokból kiszedett ághalmok és szemetek?

Fenti kérdéseinkre 2013. március 27-én hivatalos választ kaptam a várostól írásban, melyet az alábbi képekre rákattintva lehet nagyobban elolvasni! Mindenki döntse el, hogy mennyire igazak a válaszok, mert szerintem nem egészen fogadhatóak el.



(A levél rákattintással nagyítható!)
 

2013. március 27., szerda

Köz-foglalkoztatás

A jelenlegi kormányzat az elmúlt 3 évben több jelentős változtatást hajtott végre a Köz-foglalkoztatás (korábbi nevén Közmunka) terén.
Az egyik legnagyobb változás az, hogy a Köz-foglalkoztatott ember részére nem jár a mindenkori minimálbér, hanem részükre kevesebb munkabér fizethető csak ki. Ez egyenlőtlen feltételeket teremtett, megkülönböztetést, bérfeszültséget okoz az elsődleges munkaerőpiacon munkát vállaló és a köz-foglalkoztatotti státusz betöltésére kényszerülő munka vállaló között.
2010-ben még megbecsülték a közmunkást, mivel 8 órai munkája után a nem szakképzettek is kézhez kaptak havi nettó 60 250 Ft-ot! Jelenleg azonban egy kormányrendelet szerint a nem szakképzett közmunka vállaló napi 8 órai munkájáért mindösszesen csak 49 453 Ft-ot vihet haza. Korábban ez az összeg 47 029 Ft volt , mely összegre a kormány egyik politikusa azt mondta, hogy ennyiből "Igen biztosan meg lehet élni".  Ezért el lehet gondolkodni azon, hogy melyik kormány alatt voltak jobban megbecsülve a köz-foglalkoztatott emberek!
Helytelen az, hogy kevesebb munkabért, azaz éhbért kapnak a köz-foglalkoztatottak! Egyenlő munkáért egyenlő bér jár!

A köz-foglalkoztatottat nem csak a munkabérek kifizetése során éri hátrány és megkülönböztetés, hanem a szabadságolások kiadása terén is. Ezen emberek számára szintén egy törvény által megkülönböztetve csak 20 nap alapszabadság jár, részükre nem vehetőek igénybe az életkorhoz kötött plusz napok, illetve a gyermekek után járó pótszabadságok.

A köz-foglalkoztatottat általában nem a képzettségének megfelelően alkalmazzák, de ha mégis, ha nincs neki érettségije, akkor már csak a segédmunkás bérre jogosult hiába van neki szakmája.

Ma Magyarországon a közmunkásokat, akiket jelenleg köz-foglalkoztatottként alkalmaznak megkülönböztetik és semmibe veszik!

A fentiek miatt vettem részt 2013.02.03-án a Somogyból elindult Éhségmenetben magánemberként, volt közmunkásként és a Közmunka is Munka Blog és érdekvédelmi csoport képviselőjeként.  Az általam  kollégáim és barátaim által szerkesztett Közmunka is Munka Blog és Érdekvédelmi csoport is szolidaritást vállalt a menet mellett, mivel ma Magyarországon sok ezer munkahely hiányzik. 
 
2009-től az MSZP által elindított „Út a munka világába program” keretében egy álláskereső, aki nem tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon jobb esetben Közcélú dolgozóként, amely ma egyenlő a köz-foglalkoztatással vállalhatott munkát napi 8 órában 12 hónapig !

Sajnos 2011-ben a FIDESZ átalakította a Közmunka világát, kezdetben csak napi 4 órás, napjainkban jobb esetben 6-8 órás napi foglalkoztatások vannak.

Általánosságban elmondható, hogy a helyi közmunkaprogramok 2-5 hónapig, az országos programok pedig 6-9, jobb esetben tartanak csak 12 hónapig.

Az úgynevezett Közmunka törvénnyel és Kormányrendelettel napjainkban sérül a Közmunkát végzők joga a tekintetben, hogy nem kapnak egyenlő munkáért egyenlő bért! 

Egy szakképzetlen közmunkás a korábbi 60 250.- Ft helyet ma mindösszesen csak 49 453.- Ft-ot kap kézhez, melyből a mai árak mellett megélni NEM lehet!

A bérek kifizetése a korábbi havi helyett heti rendszerűre változott. Ez nem elfogadható, mert hátrányok érik a közmunka programokban dolgozókat, mivel sok esetben nem időben és nem abban az összegekben történik a bérek kifizetése melyeket a rendelet és a szabályok előírnak.  
Ugyan a heti bérkifizetés állítólag megszűnt és havi bérkifizetésnek kellene lennie  mindenhol, munkavállalók elmondása alapján azonban Kaposváron a Városgondokság Közhasznú foglalkoztatónál, még továbbra is heti bérkifizetés van érvényben!

A Közmunkásokat is megkülönböztetik ma Magyarországon mert számukra nem a mindenkori Munka Törvénykönyve az irányadó, hanem a Közmunkát szabályozó Közmunkatörvény és a béreket szabályzó Kormányrendelet. Ez helytelen, mert a Közmunka is Munka, amely során fontos a programba bevont személyek megbecsülése útba igazítása.

A Közmunkát végzőknek is járnia kellene a Munka Törvénykönyve által előírt a jelenlegi közmunkás bérnél magasabb munkabérnek és a munkavégzés során a Közmunkásokat is megilletné mindenhol a Munkaruha és az egyéni védőeszközök! Ezt jelenleg munkavállalók elmondása alapján Kaposváron sem tartják be a
Városgondokság Közhasznú foglalkoztatónál!
 
Elvárható volna az is, hogy a Munka Törvénykönyve és a Munkavédelemről, Munkabiztonságról szóló jogszabályok legyenek az irányadók a Közmunkásokra is, sőt jó volna ha ezeket a szabályokat az illetékesek be is tartanák!

Elvárható volna a mai viszonyok között az is, hogy a Munkához való egyenlő hozzáférés és jog ne különböztesse meg a munkát végző csoportokat, ne legyen különbség Munkás és Közmunkás között!

A fentiek miatt képviseltem az embereket a Közmunkás Szakszervezet, valamint a Munkát, Kenyeret Tisztességes Béreket Egyesület által szervezett Éhségmenetben volt közmunkásként és érdekvédő blogerként.
A Somogyi éhségmenetről több média is tájékoztatást nyújtott, azonban ezek többsége nem volt teljes körű, ezért akit érdekel, hogy mik hangoztak el a Kaposvári éhségmenet indulásakor az alábbi videóban megnézhetik.

Akiket pedig esetleg a Somogyi Éhségmenet útjáról szóló beszámolók és egyéb tudósítások, állásfoglalások érdekelnek az ide kattintva tekinthetik meg azokat.

A Közmunkával kapcsolatos oldal a Közmunka is Munka Blog ide kattintva érhető el!

2013. március 26., kedd

Szociális kérdések

Fontos, hogy ne hagyjuk az embereket az út szélén, ha bajba kerülnek, hiszen az emberek megérdemlik a segítségnyújtást ahhoz, hogy átmeneti nehéz helyzetükből kikeveredhessenek.
Ezért fontos, hogy az időlegesen bajba jutott embertársainkon segítsünk, de ehhez nem szabad elfogadni azt az állampolgár és emberiség ellenes utat, melyet a jelenlegi kormányzó párt képvisel.
A jelenlegi kormányzat átalakította a munkanélküli ellátások és az úgynevezett álláskeresési járadék kimerítése után igénybe vehető aktív korúak ellátása keretében folyósítható foglalkoztatást helyettesítő támogatás rendszerét. Az átalakításokkal jelentősen csökkent az álláskeresési járadék folyósíthatóságának ideje a korábbi maximum 270 napról 90 napra. Ez hátrányosan érinti és létbizonytalanságban tartja azokat az embereket, akik munkájukat elvesztik, de szeretnének ismét a járadék folyósítása alatt elhelyezkedni az elsődleges munkaerő piacon.
A kormányzat lecsökkentette a korábbi havi 28 500 Ft összegű, az aktív korúak ellátása keretében folyósítható foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is 22 800 Ft-ra. Egyik összegből sem lehet normális életet élni, de a korábbi mégis csak több volt mint a jelenlegi. Azok jogosultak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, akik kimerítik az álláskeresési járadékot, és akik számára nem tudnak munkát biztosítani a közfoglakoztatásban.
Kaposváron 2012-ben a Lehet Más a Politika (LMP) nevű ellenzéki párt népi kezdeményezés útján akart érvényt szerezni a kiszolgáltatáság megállításának, amikor azt szerette volna elérni akciójával, hogy a jelenlegi maximum 90 napos álláskeresési járadék folyósítási időt emelje meg a kormány legalább maximum 260 napra. Sajnos az emberek kevesen álltak e fontos kérdés mögé, azaz nem elegen, hogy népszavazás lett volna a probléma rendezésére.

Ma Magyarországon bárkiből lehet állástalan és bárki válhat reményvesztetté és kiszolgáltatottá.

Mások is próbálkoznak azzal, hogy esetleg emelkedhessen a jelenlegi 90 napos álláskeresési járadék folyósítási idő, mert a Magyar Szocialista Párt (MSZP) is szeretne változtatni a kialakult helyzeten, ha erre esetleg lehetőséget kapna az elkövetkezendő országgyűlési választáson. Mesterházy Attila a Magyar Szocialista Párt képviseletében elmondta 2013. március 9-én a baloldalt képviselő embereknek programját, amelyben az álláskeresési járadékról is esett szó a következők szerint "Olyan foglalkoztatáspolitikát akarunk, amellyel garantálni tudjuk, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. Mert ha van munkahely, van tisztes bér, akkor nagyon sok szociális probléma meg sem jelenik. Éppen ezért új munka törvénykönyvet fogalmazunk, de nem mi egyedül, hanem közösen a szakszervezetekkel. Ebben az új munkatörvénykönyvben a dolgozónak, a munkavállalónak lesz nagyobb biztonsága. A szakszervezetek visszakapják a jogosítványaikat, lesz újra tisztességes sztrájkjog. Helyre fogjuk állítani a társadalmi párbeszédet, és az érdekegyeztetést Magyarországon. Megállítjuk a minimálbér csökkenését. Megduplázzuk az álláskeresési támogatás idejét három hónapról hat hónapra. Növelni fogjuk a közmunka idejét, és értelmes, értékes munkát fogunk adni ezeknek az embereknek. Megerősítjük a szakképzését is. És az államnak is szánunk szerepet a munkahelyteremtésben a közmunkán túl. Azt mondjuk, hogy az államnak ott kell munkahelyeket teremtetni, ahol a piac nem hajlandó vagy nem tud. Igenis van dolga az államnak ezen a területen is!"

Az álláskeresési járadék kérdéséből fakadó problémából is jól látszik, hogy van két eltérő jelenlegi ellenzéki erő közös céllal. A cél megoldásban viszont már eltérés mutatkozik, pedig mindkettő szerint az LMP és az MSZP szerint is fontos lenne az álláskeresési járadék -jelenlegi maximum 90 napos- folyósítási időtatalmának megemelése. Előző 260 napra, utóbbi pedig 180 napra emelné vissza ezt a fajta segítségnyújtást.

Magam mindenképpen támogatom azt, hogy lehetőség szerint enyhítsünk az állás nélkül maradt emberek megélhetésének gondjait, még ha átmenetileg sikerül csak, még akkor is.
Ezért 2012-ben magam is aláírtam álláskeresőként az LMP népi kezdeményezését, amely kapcsán nyilatkoztatott is adtam az egyik helyi televíziónak.

Akit esetleg érdekel a nyilatkozat az alábbi összeállításban megtekintheti, melyet a Somogy televízió készített.

2013. március 25., hétfő

Köszöntö

Tisztelt Kaposváriak, Kedves Barátaim, Érdeklődök!

Köszöntöm Önöket politikai témákat tartalmazó oldalamon, mivel az Önök összefogásával lesz csak jobbá tehető Kaposvár és az Ország.
Fiatalként megtapasztaltam az elmúlt évek során azt, hogy milyen itt Kaposváron élni, lakni és mindenért keményen megküzdeni.
Megtapasztaltam ,milyen ez az ország a mai Magyarország.
Sok elesett és hátrányos emberrel találkoztam már, mivel jelenleg magam is ezek közzé az emberek közé tartozom. Nem jó ebbe a körbe tartozni, de nem szabad feladni elképzeléseinket és akaratainkat nem szabad tudomásul venni azt a mondást, ami az egyik politikai erőtől származik, amely szerint Amennyid van, annyit érsz!
Az 1989 óta elmúlt időszak bebizonyította, hogy a nagy szabadság ára, gyakran nehézségekbe ütközik és bizonyította azt is, hogy ami elmúlhat az el is múlik, ami megszűnhet az meg is szűnik, de ha kell, akkor újra és újra akár meg is újulhat. Tény, hogy állandó változásban vagyunk, ahogy a világ és ahogy más országok, viszont vannak dolgok amiket lehet jól és lehet rosszul is csinálni, vannak dolgok, vannak emberek, akiket lehet jól, kevésbé jól ,rosszul, vagy kevésbé rosszul is képviselni. Ezekben a gondolatokban egy a közös, ez pedig a politikai színtér, melynek mindenkori működése legyen az sikeres, vagy sikertelen az emberek kezében van! Vannak akik összefüggéseket keresnek, vannak akik másképp látnak vagy éreznek dolgok iránt mindegyik oldalon, de ez nem adhat okot a megosztottságra és arra, hogy a jó példákat ne tartsuk szem előtt és ne vegyük át. Ha nemzeti ünnepünkön az egyik utcában kitesz az egyik lakó egy magyar zászlót, mert így érez, tegye ki mindenki, mert ez jelképezi helyesen a mi, az emberek összetartozását. Ha az egyik utcából egy lakó istentiszteletre jár őt ne ítéljük el, menjünk el mi is, még ha kevésbé vagyunk hívők. Ne egymás sérelmeit lássuk egyfolytában és ne úgy tekintsünk egymásra, mint, aki ellenség, mert ez nem járható út. Ma Magyarország válaszút előtt áll, a legtöbb az embereket érintő, az emberek megélhetését nehezítő problémára csak közösen találhatunk megoldásokat, ha máshogy nem megy, akkor együttműködések és közös kompromisszumok árán.
Ma hazánkban sok ezer munkahely hiányzik, ez Kaposvár városára is igaz!
Ma országunkban 4 millióan élnek a létminimum alatt, ebből 1,5 millióan mély szegénységben vannak. 380 ezer gyermek él szegénységben, 150 ezren alultápláltak,40 ezer gyermek pedig éhezik.
Szociológusok szerint a kormány gazdaságpolitikája a középosztályt erősíti. A kevés jövedelműek felzárkóztatására pedig nincs pénz.
A fentiek miatt döntöttem úgy, hogy lehetőség szerint szeretném  képviselni első körben az arra érdemes embereket, kiket segíteni szeretnék abban, hogy megtalálják helyüket Kaposváron és ezen belül is a 11. számú egyéni választókerületben, ha erre lehetőség nyílik.
Az embereknek segíteni kell, mert muszáj! Munkahelyek kellenek normális munkabérekkel, alacsonyabb megélhetési költséggel mindenkinek, legyen egyedülálló, vagy családos, legyen fiatal, legyen idős, legyen egészséges, vagy  ne adj isten legyen beteg, vagy ellátott, mindegyiküknek joga van a rendes életre!
Ezért mindenki észrevétele és véleménye számít, mindaddig, amíg mondani valóját kulturált keretek között nyilvánítja ki.

Számítok mindenki segítségére munkájára, aki engem kíván támogatni, mert csak együtt és közösen sikerülhet érdekeink érvényesülése.

Ha segíteni szeretne, vagy csak véleményt észrevételt írni kérem írjon az oldal tetején megadott elektronikus elérhetőségre, keresni fogom!

Ha észrevétele van Kaposváron az alábbi utcákban kérem írjon! 
Barack utca, Birs utca, Bláthy Ottó utca, Cseri út 49-111-ig, és 16-94-ig, Egyenesi út 77-110-ig, Kapoli Antal utca, Körte utca, Bárány Róbert utca, Bethlen Gábor utca, Békésy György utca, Gábor Dénes utca, Egyenesi út 1-75-ig és 2-76-ig, Hevesy György utca, Keceli bejáró, Kenese puszta, Kenese tér, Lénárt Fülöp utca, Magyar Nobel-díjasok tere, Nagyváthy János köz, Nagyváthy János utca, Tinódi utca, Tókaji köz, Tókaji utca, Vak Bottyán utca, Wigner Jenő utca, Bárczi Gusztáv utca, Bercsényi Miklós utca, Bocskai István utca, Harsányi János utca, Kecel hegy, Kecelhegyaljai út, Kecelhegyi út, Kőrösi Csoma Sándor utca, Szent-Györgyi Albert utca, Zsigmondy Richárd utca, Aranyhárs utca, Corvina tér, Ezüsthárs utca, Fonyód utca, Frankel Leó utca, Hadastyán köz, Hársalja utca, Herman dülő, Károly Róbert utca, Kőhárs utca, Könyves Kálmán utca, Martinovics Ignác utca, Mátyás király utca, Stromfeld Aurél utca, Szent István utca, Szent László utca, Tóth Árpád utca, Tsz. Újmajor, Akasztófa dűlő, Árvaház utca, Badacsony utca, Balaton utca, Esze Tamás utca, Esze Tamás köz, Fekete tanya, Hajnóczy József utca, Iparos utca, Jutai út, Jutai úti dűlő, Kanizsai utca 71-től 153-ig és 60-tól végig, Kinizsi Pál utca, Márciusi Ifjak Kertje, Mérői köz, Raktár köz, Raktár utca, Szigligeti Ede utca, Tüskevári utca, Vasút köz.

Köszönöm a bizalmát!

Kemenczei Róbert