KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. december 5., csütörtök

Kötelező, megalázó a téli közfoglalkoztatás és képzés

Ajánlom mindenkinek a mai sonlne.hu Internetes hírportálom megjelent alábbi hírt.

Kötelező, megalázó: napi 160 kilométer a közmunkás iskolapadig

   Naponta 160 kilométert ingáznak a dél-somogyi közfoglalkoztatottak, hogy Kaposváron iskolapadba üljenek. Ők is a téli program részesei, szabályosan növénytermesztők lesznek. Négykor kelnek, este érnek haza. Az utazási utalványuk csak a helyközi járatra szól, a városban buszjegyet vesznek vagy öt kilométert gyalogolnak a képzésig.

  Már az első alkalommal közölték velük, az iskolakerülés megbosszulja magát, ami akár a nyolc általánossal nem vagy csak azzal rendelkező társaik kompetencia-fejlesztő tananyagának egyik, finoman szólva gyerekes tanmeséje is lehetne. Az igazolatlan hiányzással kizárják magukat nemcsak a képzésből, hanem a közfoglalkoztatottak 49 ezer forintos járandóságából is.
– A félelem bére – így fogalmaz Kalányos István babócsai roma jogvédő, aki szerint lehetetlen helyzetbe hozták a közfoglalkoztatottakat. A kaposvári építőipari iskolába Kaposvár környéki állástalanok járnak, településkarbantartók lesznek. A hétfői elméleti napjuk úgy kezdődött, hogy hazaküldték őket egy hónapos gyakorlatra, találkozunk január 10-én, boldog új évet. Ez vicc, fogalmazott egy községi polgármester.
 
Már az első alkalommal közölték velük, az iskolakerülés megbosszulja magát, ami akár a nyolc általánossal nem vagy csak azzal rendelkező társaik kompetencia-fejlesztő tananyagának egyik, finoman szólva gyerekes tanmeséje is lehetne. Az igazolatlan hiányzással kizárják magukat nemcsak a képzésből, hanem a közfoglalkoztatottak 49 ezer forintos járandóságából is.
– A félelem bére – így fogalmaz Kalányos István babócsai roma jogvédő, aki szerint lehetetlen helyzetbe hozták a közfoglalkoztatottakat. A kaposvári építőipari iskolába Kaposvár környéki állástalanok járnak, településkarbantartók lesznek. A hétfői elméleti napjuk úgy kezdődött, hogy hazaküldték őket egy hónapos gyakorlatra, találkozunk január 10-én, boldog új évet. Ez vicc, fogalmazott egy községi polgármester.

Megalázónak és zsarolásnak tartja a képzési lehetőséget, ezért nem fogadta el a kaposvári Kemenczei Róbert, aki az utóbbi időben közéleti aktivitást vállal, mint mondja, a szegények és közfoglalkoztatottak érdekében. Számára is felajánlották, mivel már 2011. júniusa óta állástalan, az alapkompetencia-képzést. A „Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségén azt is gyorsan hozzá tették, írja blogjában, hogy kötelező vállalni a téli közmunkát és az ezzel járó képzést, mert különben a hivatal megvonat minden támogatást”.

A dél-somogyiakra visszatérve: a napi 16 órás bejárás alatt még az is meg tudott fordulni a fejükben, hogy milyen gonosz állam is volna, ami ezzel a lehetetlen vesszőfutással szabadulni esetleg akarna tőlük! Hogy csak statisztikának voltak jók, hogy a köztévé híradója újabb lelkesítő címet adhasson a foglalkoztatási adatok makacsul javuló trendjéről szóló tudósításának. Nem, tényleg nem ilyen szépen fogalmaztak lapunknak a dél-somogyi közfoglalkoztatottak, sokkal egyenesebb, viszont kevésbé irodalmi volt a meglátásuk, amit úgy fordíthatnánk le: szívesen tanulnak, de emberségesebbnek és ésszerűbbnek tartanák, ha több tucat „öregdiák” helyett a tanár utazna. Ezt a kérdést Kalányos István roma jogvédő is megfogalmazta, mi több, már tudja azt is, Barcson hely is volna a képzéshez.
– Fölöslegesen kidobott pénz és idő az egész – mondta Kalányos.

A képzések részleteiről keveset tudni. A munkaügyeket irányító minisztérium nem tud többet mondani annál, mint ami egy hete napvilágot látott: tanulni fognak a közfoglalkoztatottak. A vs.hu a nemzetgazdasági tárcától kérdezte, ki és hogyan oldja meg, hogy az érintettek eljussanak a képzés helyszínére, mire az NGM azt válaszolta, az alapkompetencia fejlesztését és a felzárkóztató képzést helyben szerencsés tartani, de ki tudják fizetni az utazást is. Az érettségizetteknek külön tanfolyamot indítanak. Az NGM azt is írta, a képzés nem kötelező, a 49 ezer a képzés alatt is jár.

– Nem fogadták el az utazási utalványt a Kapos Volán barcsi járatán a közfoglalkoztatottaktól – ezt az érintettek mondták lapunknak, és így tudja Kalányos István babócsai roma jogvédő is. A hétfői hiányzás híre már eljutott a kormányhivatalhoz, ahová a munkaügyi központ is tartozik, tette hozzá Kalányos. Kedden már utazhattak a bejárók, akiknek azonban nem kis fejtörést okoz, hogy a 4.20-as indulás után 7.20-kor Kaposvárra érve nincs lehetségük a helyi járatos utazás ingyenes igénybe vételére.
– A családtól vonják el a pénzt azzal, ha értekezésre csak napi 500 forintot is áldoznak, és ha még bérletet is vennének, azzal havonta több mint tízezer forintba kerülne nekik a kaposvári képzés – mondta a jogvédő.
Úgy tudni, Babócsáról és Taranyból 20-20 ember jár a Guba Sándor utcai képzésre, míg Lábodról és Igalból, tehát valamelyest közelebbről is ingáznak. Legalább hatvanan lehetnek a beiskolázottak. A Cukorgyárnál is van egy képzés, faipari szakmában, és talán még ennél is többeknek. A dél-somogyiak eredetileg a vízügy közmunkásai, ebben is közvetített nekik Kalányos, és a vízügyi igazgatóság Kaposvári egyszer már saját szervezésben fuvarozta őket a városban. De nem nekik lenne dolguk a szakszerű szervezés.

A képzés egy a PécsiStop birtokában lévő dokumentum szerint „személyenként 184 ezer forintba kerül, szerződést kötnek rá, és nem szabad sokat hiányozni”. A közmunkásokat, miként azt a minap 80 állástalan pedagógus munkaügyi kirendeltségi élményei alapján megírtuk, államivá iskolák pedagógusaival is taníttatják. Volt olyan pedagógus, aki azt hitte, ezért keresik, majd kiderült: neki is elsajátítania kell a kompetenciákat, osztotta meg értesülését kedden az említett laptársunk.
Somogyból négyezren: közbeszerési referens, csontozó, zsaluzóács, kazánfűző és egészségőr
Somogyból jelenleg 1041-en alapkompetencia-képzésen, 1158-an OKJ-s képzésen, 704-en betanító képzésen vesznek részt, később indul a Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közösségszervezés alapjai képzése 203 résztvevővel, valamint 36 alapkompetencia-fejlesztés december 9-én 876 diákkal. Ezt a Somogy Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja válaszolta lapunknak szerdán. Összesen 64 település közfoglalkoztatottjai tanulnak. A képzés ingyenes, és az utazás is a lakcím és a helyszín közötti útvonalra.

Az OKJ-s képzések között motorfűrész-kezelő, konyhai kisegítő, kisteljesítményű kazánfűtő, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, mezőgazdasági munkás, kulturális rendezvényszervező, közbeszerzési referens, zsaluzóács, vágóhídi munkás, hulladékfeldolgozógép-kezelő, csontozó munkás, hulladékválogató és feldolgozó, faipari gépkezelő, asztalosipari szerelő szerepel. A betanító jellegű képzésekben település-karbantartók, minősített hegesztők, házi betegápolók, egészségőrök, betanított zöldségtermesztők lesznek a végzettek, és ECDL-felkészítő és kulturális közösségszervezés alapjai képzés is indul. Alapkompetencia-képzésre összesen 1917-en járnak majd Somogyból. Az általános iskola 7-8. osztályának elvégzésére, és tehergépjárművekre érvényes jogosítvány megszerzésére megyénkben jelenleg nincs lehetőség.
A pedagógusokat a képzőszervezet veszi fel, a munkaügyi központ nem tud arról, hány álláskeresőt foglalkoztatnak, illetve milyen óradíjat kapnak. A képzők kompetenciája az oktatók és bérezésük kérdése is.

Kapcsolódó média cikkek: 
Mit csináljon 200 ezer közmunkás? Ha hó nincs, jó lesz az iskolapad

Kapcsolódó bejegyzések:
Kaposváron a Köz-foglalkoztatás is Rosszabbul Teljesít! 
Több mint a segély- ez a hatalom célja

Nincsenek megjegyzések: